Cookie / Süti tájékoztató
Oldalunkon cookie-kat használunk a jobb működésért, amelyekről további információkat az Adatkezelési tájékoztatónkban talál.
Értem

Csipkebogyó

A csipkebogyó nagy hagyományokra tekint vissza a tradicionális orvoslásban.

Sokféle vitamin található benne (A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin), de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin, amely:

  • részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában,
  • erősíti a vérerek falát,
  • szilárdítja a kötőszövetet,
  • fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

 

A csipkebogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin már 50°C körül megsemmisül.

A magjában E-vitamin van, amely főként az egyes sejtek sejthártyáját védi, így hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.

Kevesen tudják, hogy nemcsak tea, szörp és lekvár formájában fogyaszthatjuk, hanem bort is készíthetünk belőle. A bor készítéshez érdemes magozatlan friss gyümölcsöt használni, így az E-vitamin is hasznosulni tud a szervezetben. Az elkészített bor vitaminpótló, enyhe gyulladáscsökkentő és vesekőoldó, enyhén vizelethajtó és gyulladásgátló hatású.

Virága rózsavízként antiszeptikus hatású frissítő,  levelének forrázata frissítő, összehúzó hatású gyógytea.

A csipkebogyó erős antioxidáns hatásának köszönhetően védi egész immunrendszerünket.